فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 70 (دی 1397)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 70 (دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی بشارت*، نسیم کیایی، سید مسعود نبوی، مسعود غلامعلی لواسانی، زینب کمالی صفحات 629-642
    زمینه
    شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر سازگاری با بیماری MS اهمیت بسزائی دارد و آگاهی از نحوه عملکرد این متغیرها در حوزه کمک به این بیماران بسیار مهم و موثر است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی و سازگاری با بیماری MS انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی و روش پژوهش همبستگی  بود. از شرکت کنندگان در پژوهش (91 زن، 29 مرد) خواسته شد که مقیاس دلبستگی بزرگسال (AAI؛ بشارت، 1392، 2011)، مقیاس استحکام من (EES؛ بشارت، 1386، 1395) و مقیاس سازگاری با بیماری (AIS؛ بشارت، 1389، 1390) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از روش همبستگی پیرسون و برای آزمون مدل فرضی پژوهش از تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که: 1) سبک دلبستگی ایمن با سازگاری با بیماری MS رابطه مثبت معنادار دارد (0/001p<)؛ 2) سبک های دلبستگی ناایمن با سازگاری با بیماری MS رابطه منفی معنادار دارند (0/001p<)؛ 3) استحکام من با سازگاری با بیماری MS رابطه مثبت معنادار دارد (0/001p<)؛ 4) سبک دلبستگی ایمن با استحکام من رابطه مثبت معنادار دارد (0/001p<)؛ 5) سبک های دلبستگی ناایمن با استحکام من رابطه منفی معنادار دارند (0/001p<)؛ 6) استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی و سازگاری با بیماری MS نقش واسطه ای داشت.
    نتیجه گیری
    توجه به این عوامل به منظور ارتقای کیفیت زندگی و سازگاری با  بیماری MS می تواند تلویحاتی برای متخصصین این حوزه به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس (MS)، استحکام من، دلبستگی، سازگاری
  • آتنا حیدری، نیما قربانی *، رضا پورحسین صفحات 643-650
    زمینه
    نظریه خودمختاری رویکردی در ارتباط با انگیزه های بشریت، رشد روانی و سلامت ذهنی است که بر اهمیت منابع درونی تکاملی برای تحول شخصیت و خودتنظیمی رفتاری تاکید می کند. بنابراین حیطه پژوهش های این نظریه، میل ذاتی شکوفایی نیازهای بنیادی روانی است که پایه و اساس خودانگیختگی و یکپارچگی شخصیت است.
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای ارضای نیازهای بنیادی روانی در رابطه بین انواع دلبستگی و میزان رضایت از زندگی است.
    روش
    251 نفر از دانشجویان در این پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک های دلبستگی بزرگسالان هازان و شیور (1978)،  پرسشنامه رضایت از نیازهای بنیادی روانی دسی و رایان (2000) و پرسشنامه رضایت از زندگی اد دینر و همکاران (1993) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ارضای نیاز های بنیادین (نیاز به شایستگی و ارتباط) در پیش بینی رضایت از زندگی توسط دلبستگی ایمن نقش واسطه ای ایفا می کند؛
    نتیجه گیری
    بنابر این یافته ها می توان گفت دلبستگی ایمن زمانی که با نیازهای بنیادین همراه شود، رضایت از زندگی را پیش بینی می کند. همچنین دلبستگی اجتنابی و دلبستگی دو سوگرا از طریق ارضا و عدم ارضای نیازهای بنیادین، رضایت از زندگی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: دلبستگی، رضایت از زندگی، نظریه خودمختاری، نیازهای بنیادی روانی
  • جواد خلعتبری، محمدرضا زربخش، شهره قربان شیرودی *، ماندانا عبدالکریمی صفحات 651-662
    زمینه
     چاقی فرآیندهای روان شناختی و هیجانی افراد را با آسیب مواجه می سازد. 
    هدف
     هدف این پژوهش بررسی تاثیر بسته آموزشی فراتشخیصی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت و رفتاردرمانی دیالیکتیکی بر تنظیم هیجان و رفتار خوردن زنان مبتلا به اضافه وزن و چاقی مراجعه کننده به کلینیک های تغذیه در سال 1396 بود. 
    روش
     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان مراجعه کننده به دو کلینیک تغذیه شهر تنکابن بود که از بین آنها 20 زن مبتلا به اضافه وزن و چاقی با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 10 زن). گروه آزمایش مداخله آموزشی فراتشخیصی را طی سه ماه در 12 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004) و رفتار خوردن (نورمن و همکاران، 2009) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 
    یافته ها
     نتایج نشان داد که مداخله آموزشی فراتشخیصی بر تنظیم هیجان و رفتار خوردن زنان مبتلا به اضافه وزن و چاقی تاثیر معناداری داشته است (0/001p<).
    نتیجه گیری
     مطابق با یافته های پژوهش حاضر، می توان از بسته آموزشی فراتشخیصی جهت بهبود تنظیم هیجان و رفتار خوردن در زنان مبتلا به اضافه وزن و چاقی بهره برد.
    کلیدواژگان: بسته فراتشخیصی، تنظیم هیجان، رفتار خوردن، چاقی
  • پرویز شریفی درآمدی، طاهره سادات میرقائمی، غلامعلی افروز * صفحات 663-672
    زمینه
    تفاوت کاملا مشخصی بین ظرفیت هوشی بالفعل و توان شناختی بالقوه کودکان با نشاتگان داون وجود دارد و ظرفیت ذهنی فعلی آنها همواره قابل تغییر و اصلاح می باشد. مداخلات روان شناختی خانواده محور بر پایه افزایش عملکرد شناختی کودکان با مشارکت والدین و اعضاء خانواده تاکید دارد.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخلات روان شناختی خانواده محور بر ظرفیت هوشی کودکان دبستان با نشانگان داون صورت گرفت.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان دبستانی 10 تا 11 ساله شهر تهران با نشانگان داون هستند که در سال تحصیلی 96-1395  مشغول به تحصیل بودند. از بین آنها30 نفر به صورت هدفمند انتخاب شده و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 3 ماه در 24 هفته مداخلات روان شناختی خانواده محور را دریافت کردند درحالی که در این مدت گروه گواه مداخله ای در این زمینه دریافت نکردند. ابزار پژوهش نسخه نوین هوش آزمای تهران - استنفورد بینه (افروز و کامکاری، 1385) بود که در مرحله پیش آزمون و پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS یافته های پژوهش نشان داد، مداخلات روان شناختی خانواده محور نه تنها منجر به افزایش نمره هوش کلی این کودکان شده است، بلکه منجر به افزایش هوش غیرکلامی، کلامی، استدلال سیال، دانش، استدلال کمی، پردازش دیداری - فضایی و حافظه فعال در دانش آموزان با نشانگان داون تحت آموزش گردیده است(0/01P<).
    نتیجه گیری
    این بدان معنی است  مداخلات روان شناختی خانواده محور می تواند بر بهبود عملکرد شناختی کودکان دارای نشانگان داون در حیطه های کلامی و غیرکلامی موثر باشد.
    کلیدواژگان: مداخلات روان شناختی خانواده محور، نشانگان داون، هوشب
  • علیرضا کیامنش، محبوبه پربرتاوشی، احمد برجعلی * صفحات 673-682
    زمینه
    عاطفه ی منفی موجب می شود که فرد به طورکلی تکلیف را نادیده بگیرد و دچار تعلل گرایی شود و در مقابل عاطفه ی مثبت موجب افزایش شاخص های مفید تفکر و کاهش تعلل گرایی می شود. همچنین برخی تحقیقات نشان داده اند که بین انواع نهایی خواهی و تعلل گرایی تحصیلی رابطه وجود دارد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه چندین متغیر شامل عاطفه مثبت و منفی و نهایی خواهی چندبعدی در قالب یک مدل با تعلل گرایی تحصیلی انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه مدارس دولتی در مناطق 2، 4 و 8 شهر تهران بود که در سال تحصیلی 1396-1395 در این مدارس مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش حاضر نیز شامل 400 نفر از این دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. اعضای نمونه به پرسشنامه های تعلل گرایی تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) و نهایی خواهی چندبعدی هویت و فلت (1991) پاسخ گفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده برازش مدل با داده ها و وجود رابطه بین عواطف مثبت و منفی و انواع نهایی خواهی با تعلل گرایی تحصیلی بود؛ ضرایب استاندارد رابطه بین عاطفه مثبت با تعلل گرایی تحصیلی برابر با 0/361- ، رابطه بین عاطفه منفی با تعلل گرایی تحصیلی برابر با 0/044، رابطه بین نهایی خواهی خودمدار با تعلل گرایی تحصیلی برابر با 314/0- ، رابطه بین نهایی خواهی دیگرمدار با تعلل گرایی تحصیلی برابر با 285/0 بودند و همگی این ضرایب معنادار بودند (0/01>p). همچنین ضریب استاندارد مربوط به رابطه بین نهایی خواهی جامعه مدار با تعلل گرایی تحصیلی برابر با 0/114 بود که معنادار نبود(0/05<p). عدم معنی داری ضریب بدست آمده نشان می دهد که نهایی خواهی جامعه مدار نمی تواند تعلل گرایی تحصیلی را پیش بینی نماید.
    نتیجه گیری
    عواطف مثبت و منفی و انواع نهایی خواهی در قالب یک مدل قادر به پیش بینی تعلل گرایی تحصیلی در دانش آموزان هستند.
    کلیدواژگان: عواطف مثبت و منفی، نهایی خواهی، تعلل گرایی تحصیلی
  • زهرا مرسلی*، فرشته موتابی، منصوره سادات صادقی صفحات 683-694
    زمینه
     خیانت یکی از چالش های عمده ایست که زوجین درگیر وزوج درمانگران با آن روبه رو هستند. بخشودگی یکی از راهکارهایی است که به فرد خیانت دیده کمک می کند تا اثرات مخرب حاصل از خیانت را به حداقل برساند. هر چند بخشودگی مفهومی جهانی است اما عوامل موثر بر آن از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت می باشد. به همین منظور پژوهش حاضر از طریق بررسی تجارب زیسته ی بخشودگی در زنان خیانت دیده این عوامل را مورد جست و جو قرار داده است.
    هدف
    این پژوهش با هدف شناخت تجربه ی زیسته ی بخشودگی زنان دچار خیانت زناشویی انجام شد.
    روش
    با 10 نفر از زنانی که خیانت همسر خود را بخشوده و در پرسشنامه ی بخشودگی اینرایت نمره ی 266/5 و بالاتر دریافت کرده بودند مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاریافته به عمل آمد. پس از مصاحبه با نفر دهم داده ها به اشباع رسید.
    یافته ها
     برای تحلیل داده ها از روش 7 مرحله ای کلایزی استفاده گردید. نتایج حاصل از کدگذاری اولیه با شکل گیری 82 واحد معنایی همراه بود که با توجه به اشتراکات موجود آن ها در قالب 14 زیرمضمون دسته بندی شدند. در نهایت زیرمضمون ها در قالب 4 مضمون اصلی طبقه بندی شدند که عبارتند از: عوامل متمرکز بر فرد، عوامل متمرکز بر همسر، عوامل متمرکز بر رابطه و عوامل بیرونی.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بتوان یافته های نسبتا جدید به دست آمده را با توجه به بافت فرهنگی تبیین نمود
    کلیدواژگان: خیانت، بخشودگی، پدیدارشناسی، همسران، ایرانی
  • سوسن رحیم زاده*، علی عسگری، مریم بیات، حمیده حاجی سیدرضی صفحات 695-706
    زمینه
     بررسی های متعدد نشان می دهند که ساختار مقاله های علمی روان شناسی، به ویژه از لحاظ روش شناختی، از استاندارد لازم برخوردار نیست. برای دستیابی به استاندارد ساختن روش مقاله ها مانند طرح‎ پژوهش، مشخصه‎های گروه های نمونه، ابزارها و روش‎های آماری، نیاز به تحلیل ساختاری، شکل بندی و بررسی مولفه ها و مواردی دارد که باید در این بخش‎ ارائه شود.
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی مقاله های علمی رشته های مختلف روان شناسی است تا از این طریق، وضعیت مقاله ها برپایه علائق پژوهشگران، شناسایی خلاء ها و در عین حال انباشتگی پژوهشی و ناهماهنگی ها و کاستی های مربوط به روش شناسی مشخص گردند. بدین منظور، 1126 مقاله اصیل مجله های علمی - پژوهشی روان شناسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در بازه زمانی 1386 تا 1389 مرور شد. 9 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد روان شناسی داده ها را استخراج و توسط نویسندگان بازبینی شدند.
    روش
    طرح پژوهش حاضر توصیفی بود. داده‎‎ ها در قالب جدول‎های فراوانی ارائه شدند.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن بودند که فراوانی برخی از طرح‎های پژوهشی، گروه‎های نمونه، ابزارها و روش‎های آماری بسیار کم و یا هیچ است و در مقابل، برخی دیگر از طرح‎ها، ابزارها و روش‎ها به طور گسترده ای در پژوهش‎ها به کار رفته اند.
    نتیجه گیری
    یافته ها با مبانی روش شناسی که انجمن های معتبر علمی منتشر کرده‎اند،  مقایسه شدند و پیشنهادهایی برای ارتقا ساختار و شیوه نگارش بخش روش مقاله ها ارائه شد.
    کلیدواژگان: مقاله های روانشناسی، معیارهای روش شناختی، ارزشیابی، ساختار مقاله
  • عباس مرزبان، محمدرضا عابدی *، پریسا نیلفروشان صفحات 707-714
    زمینه
    یکی از راه های افزایش و بهبود عملکرد تحصیلی خودکارآمدی دانش آموزان در امر تحصیل است از این رو سوال اصلی تحقیق این است که آیا روش مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی بر روی آن اثربخش است؟
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روش مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر نظریه شناختی-اجتماعی بر خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و دو گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان شهریار است. نمونه پژوهش80 دانش آموز (40 دختر و 40 پسر) انتخاب شدند و به صورت تصادفی به چهار گروه (دو گروه مداخله و دو گروه گواه) تقسیم شدند. ابزار پژوهش، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی بود. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل واریانس مکرر نشان دادند که تاثیر شیوه مشاوره مبتنی بر نظریه شناختی-اجتماعی بر خودکارآمدی تحصیلی معنی دار بود و همچنین آزمون مقایسه های زوجی شفه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری نشان داد که میانگین ها در پس آزمون افزایش یافته (0/01>p) و تا پیگیری ثبات داشته است. شیوه مشاوره مسیر شغلی مبتنی بر نظریه شناختی-اجتماعی بر خودکارآمدی تحصیلی تاثیرگذارند.
    نتیجه گیری
    می توان با شناسایی افراد دارای خودکارآمدی پایین و شرکت دادن آنها در جلسات مشاوره شناختی-اجتماعی به بهبود کیفیت آموزش و رسیدن به اهداف سیستم آموزشی کمک نمود و زمینه استفاده هر چه بهتر افراد از توانمندی ها و استعداد های بالقوه و بهبود عملکرد را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، نظریه شناختی-اجتماعی، مداخله
  • فریدون یزدانی* صفحات 715-728
    زمینه
    متخصصان بر این باورند که نهایی خواهی می تواند با بسیاری از خصوصیات روان شناختی دیگر آدمی ارتباط داشته باشد. از جمله این متغیرها می توان به متغیرهای حرمت خود، انگیزش و پیشرفت تحصیلی اشاره کرد.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین نهایی خواهی با حرمت خود، پیشرفت و انگیزش تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت.
    روش
    روش تحقیق در آن توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن شامل تمامی دانش آموزان پایه ششم مدارس ابتدایی شهر فامنین به تعداد 245 دانش آموز بود که در سال تحصیلی 97-1396 مشغول به تحصیل بودند. برای نمونه گیری از روش خوشه ایتک مرحله ای استفاده شد. بر این اساس، تعداد 150 دانش آموز (شامل 95 دختر و 57 پسر) بر اساس فرمول حجم نمونه کرجسی و مورگان (1970) انتخاب شد. ابزارهای گردآوری داده ها شامل نسخه ترجمه شده و معتبر شده مقیاس نهایی خواهی هیل، سیاهه حرمت خود کوپر اسمیت، و پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر بودند. همچنین برای سنجش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از معادل کمی شده نتایج آزمون های کیفی ماهانه دانش آموزان استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بین نهایی خواهی مثبت با حرمت خود و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معنادر و بین نهایی خواهی منفی با حرمت خود و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه منفی و معنادر وجود دارد (0/05>P). همچنین معلوم شد که بین نهایی خواهی مثبت با انگیزش تحصیلی درونی و بیرونی به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار و بین نهایی خواهی منفی با انگیزش تحصیلی درونی و بیرونی به ترتیب رابطه منفی و مثبت معنادار وجود دارد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    به منظور افزایش حرمت خود، انگیزش و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان به ایشان نحوه تمرکز بر جنبه های مثبت نهایی خواهی آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: حرمت خود، انگیزش تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، نهایی خواهی، دانش آموزان ابتدایی
  • نادر منیرپور، نسرین حسین پور، حسن میرزاحسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 729-734
    زمینه
    اختلال اضطراب فراگیر یکی از اختلالات شایع روان پزشکی می باشد که باعث ناراحتی فرد و نقص در عملکرد رفتاری و شناختی او می گردد. خاطرات مزاحم مجموعه ای از خاطراتی هستند که بی اختیار بوده و با اختلال اضطراب فراگیر در ارتباط است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تحریک دلبستگی ایمن در سطح زیرهشیاری در کاهش خاطرات مزاحم در دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود . جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی مبتلا به GAD شهر قم در سال تحصیلی 1397- 1396 بودند. 40 دانشجو با اختلال اضطراب فراگیر به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، انتخاب و با روش تصادفی در گروهای 10 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه سبک دلبستگی کولینزورید (1990)، مقیاس تجدید نظر شده تاثیر رویداد وایس و مارمر (1997)، پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر تباچینگ و فیدل (1996) بود. داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس دوراهه، تحلیل کواریانس و تی مستقل در سطح 5 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که تحریک دلبستگی ایمن در سطح زیر هشیاری، خاطرات مزاحم دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر را کاهش داد (0/001≥ p=، 32/283= f).
    نتیجه گیری
    بر این اساس می توان نتیجه گرفت که تحریک دلبستگی ایمن در سطح زیرهشیاری، بر کاهش خاطرات مزاحم دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر موثر بود.
    کلیدواژگان: دلبستگی ایمن، خاطرات مزاحم، اختلال اضطراب فراگیر
  • احسان رحمانی، حسن امیری، مختار عارفی *، کریم افشاری نیا صفحات 735-744
    زمینه
    تدوین برنامه تربیت جنسی نوجوانان، متناسب با فرهنگ ایرانی دارای اهمیت فراوانی است. با این وجود تاکنون پژوهشی در مورد تاثیر تربیت جنسی مبتنی بر فرهنگ ایرانی بر خودکارآمدی اجتماعی و خطرپذیری جنسی نوجوانان انجام نگرفته است.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیرآموزش تربیت جنسی نوجوانان مبتنی بر فرهنگ ایرانی بر خودکارآمدی اجتماعی و خطرپذیری جنسی دانش آموزان دختر متوسطه اول تاکستان انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش نیمه آزمایشی  با پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش وگروه گواه است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر مدارس متوسطه دوره اول تاکستان در سال تحصیلی 98-1397 هستند. نمونه مورد بررسی عبارت بود از 50 نفر (هر گروه 25 نفر) که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. به گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش داده شد و گروه گواه در این مدت آموزشی دریافت نکردند. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه خودکارآمدی کودکان و نوجوانان موریس (2001) و پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان ایرانی زاده محمدی و احمدآبادی (1387) بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش تربیت جنسی نوجوانان بر خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان در سطح 0/01p< تاثیر معناداری دارد و همچنین آموزش بسته تربیت جنسی بر خطرپذیری جنسی دانش آموزان در سطح 0/01p< تاثیر معناداری دارد. 
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که تربیت جنسی مبتنی بر فرهنگ ایرانی می تواند موجب افزایش خودکارآمدی اجتماعی و کاهش خطرپذیری جنسی در دانش آموزان دختر شود.
    کلیدواژگان: تربیت جنسی نوجوانان، خودکارآمدی اجتماعی، خطرپذیری جنسی
  • نغمه فاضل همدانی، رضا قربان جهرمی* صفحات 745-753
    زمینه
    پژوهش ها نشان می دهد کاهش صمیمت زناشویی زوجین یکی از دلایل اساسی خیانت همسران است و تنظیم هیجانی نقش اساسی و تاثیرگذار در صمیمت زناشویی و کنار آمدن با پیامدهای افشای ارتباط فرازناشویی دارد. مسئله پژوهش حاضر این است که آیا گروه درمانگری به روش تحلیل رفتار متقابل می تواند باعث بهبود نظم جویی شناختی هیجان و افزایش صمیمیت زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت همسر شود؟
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان تحلیل رفتار متقابل بر نظم جویی شناختی هیجان و صمیمیت زناشویی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی همسر انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. بدین منظور تعداد  30 نفر از زنان آسیب دیده از روابط فرا زناشویی منطقه یک شهر تهران در سال 1397 به روش در دسترس انتخاب و  به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه صمیمت زناشویی تامپسون و واکر (1983) استفاده شد. گروه آزمایشی بطور هفتگی در 10 جلسه 2 ساعته درمان شرکت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. بعد از اطمینان از نرمال بودن توزیع داده‏ها توسط آزمون شاپیرو ویلک، برای تحلیل فرضیه‏های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که گروه درمانگری به روش تحلیل رفتار متقابل موجب بهبود تنظیم شناختی هیجان و افزایش صمیمیت زناشویی زنان آسیب دیده از خیانت همسر (0/05p<) می‏شود.
    نتیجه گیری
     یافته های پژوهش بیانگر آن است که گروه درمانگری به روش تحلیل رفتار متقابل می تواند باعث بهبود تنظیم شناختی هیجان و افزایش صمیمت زناشویی زنان خیانت دیده شود
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، تنظیم شناختی هیجان، صمیمیت زناشویی، روابط فرا زناشویی
|
  • Mohammad Ali Besharat*, Nasim Kiaei, Seyed Masoud Nabavi, Masoud Gholmali Lavasani, Zeinab Kamali Pages 629-642
    Background
    Identifying variables which have an impact on adjustment to multiple sclerosis (MS) is of utmost importance and understanding the functions of these variables is essential for helping patients with MS.
    Aims
    The purpose of the present study was to examine the mediating role of ego-strength on the relationship between attachment styles and adjustment to multiple sclerosis.
    Method
    Method of the present descriptive study was correlational. All participants (91 women, 29 men) were asked to complete Adult Attachment Inventory (AAI; Besharat, 2011, 2013), Ego-Strength Scale (EES; Besharat, 2007, 2016), and Adjustment to Illness Scale (AIS; Besharat, 2010, 2011). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis was used for testing hypothetical model of the study.
    Results
    The results showed that: (a) secure attachment style was positively correlated with adjustment to multiple sclerosis (p<0/001); (b) insecure attachment styles including avoidant and ambivalent attachment styles were negatively correlated with adjustment to multiple sclerosis (p<0/001); (c) ego-strength was positively correlated with adjustment to multiple sclerosis (p<0/001); (d) secure attachment style was positively correlated with ego-strength (p<0/001); (e) insecure attachment styles including avoidant and ambivalent attachment styles were negatively correlated with ego-strength (p<0/001); (f) the relationship between attachment styles and adjustment to multiple sclerosis was mediated by ego-strength.
    Conclusions
    Considering these factors can have some implications for the experts to promote quality of life and increase adjustment to multiple sclerosis
    Keywords: Multiple Sclerosis (MS), ego-strength, attachment, adjustment
  • Atena Heidari, Nima Ghorbani, Reza Pourhosein* Pages 643-650
    Background
    SDT is an approach to human motivation and personality that highlight the importance of human evolved inner resources for personality development and behavioral self-regulation.Thus , its arena is the investigation of people`s inherent growth tendencies and innate psychological needs that are the basis for their self-motivation and personality.
    Aims
    The aim of present study was to explore the mediating role of basic psychological needs between attachment style and life satisfaction.
    Method
    251 undergraduates from the universities participated. Participants provided self-report on Attachment Style Inventory of Hazan and Shaver (1978), Basic Psychological Needs Satisfaction of Deci and Ryan (2000) and Satisfaction with Life Questionnaire with Ed Diener et, al (1993).
    Results
    of hierarchical regression analyses confirm that basic psychological needs satisfaction had a full mediation effect between attachment style and life satisfaction.
    Conclusions
    So according to these findings, secure attachment predicts life satisfaction when faced with basic needs. Also, avoiding attachment and ambivalent attachment predict satisfaction with life through satisfaction and lack of satisfaction of needs.
    Keywords: Attachment, Basic psychological needs, Life satisfaction, Self-Determination theory
  • Mandana Abdolkarimi*, Shohreh Ghorban Shirodi, Javad Khalatbari, Mohammad Reza Zarbakhsh Pages 651-662
    Background
    Obesity causes the psychological and emotional processes of individuals to be damaged.
    Aims
    The objective of the present study was to investigate the effectiveness of meta diagnosis package of acceptance and commitment therapy, Self-Compassion therapy and dialectic behavioral therapy on emotion regulation and eating behavior of overweight and obese women who referred to nutrition clinics in 2017.
    Method
    The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and three-month follow up stage. The statistical population of the present study included women referring to nutrition clinics in the city of Tonekabon from whom 20 overweight and obese women were selected through non-random sampling method and replaced into experimental and control groups. The experimental group received twelve ninety-minute meta diagnosis teaching interventions during three months. The applied questionnaires in the current study included the questionnaire of difficulty in emotion regulation (Geratz and Romer, 2004) and eating behavior (Norman, et.al, 2009). The data from the study were analyzed through mixed ANOVA via SPSS 23 software.
    Results
    The results showed that meta diagnosis teaching intervention has significantly influenced emotion regulation and eating behavior in overweight and obese women (p<0.001).
    Conclusion
    According to the findings of the present study meta diagnosis teaching package can be employed to improve emotion regulation and eating behavior in overweight and obese women.
    Keywords: Meta diagnosis package, emotion regulation, eating behavior, obesity
  • Parviz Sharifi Daramadi, Tahere Sadat Mir Ghaemi, Gholam Ali Afroz * Pages 663-672
    Background
     There is a very clear difference between the actual capacity of potential intelligence and the potential cognitive potential of children with Down syndrome, and their current mental capacity is always subject to change and correction. family-based psychological interventions emphasize the increasing cognitive function of children with the participation of parents and family members.
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of family-centered interventions on the intelligence capacity of primary school children with Down syndrome.
    Method
    The research design was semi experimental and pre-test-post-test with control group. The statistical population included all 10 to 11students with Down syndrome in 2016-2017 academic year. Among them 30 were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received family-centered interventions for three months (Two sessions a week). The research instrument was the new version of Tehran-Stanford Binet's intelligence scale (Afrooz and Kamkary, 2006), which was performed in both pretest and post-test.
    Results
    The use of  multivariate covariance analysis method in SPSS application, The findings showed that family-centered psychological interventions not only increased the intelligence score of these children, but also leads to increased non-verbal and verbal intelligence, fluid reasoning, knowledge, quantitative reasoning, visual-spatial processing, and working memory in Down's syndrome students (P<0/01).
    Conclusions
    Also, it can be said that family-based psychological interventions can be effective in improving the cognitive function of children with Down syndrome in verbal and non-verbal areas.
    Keywords: Family-Based psychological interventions, intelligence capacity, Down syndrome
  • Alireza Kiamanesh, Ahmad Borjali *, Mahboobeh Parbar Tavoshi Pages 673-682
    Background
    Negative affect makes one completely ignore his homework and commit procrastination. Positive affect increases useful indices of thinking and reducing procrastination. Furthermore some researches indicate that there is relationship between all kinds of perfectionism and academic procrastination.
    Aims
    The objective of present research is review the relation of several variables including negative and positive affect and multidimensional in the format of a model with academic procrastination.
    Method
    The design of present research is descriptive from correlation type. Statistical population of research includes all female high school students in districts 2, 4, and 8 of Tehran in academic year 2016-17. The sample of present research included 400 students selected by multistage sampling method. The sample members answered Solomon & Rothblum academic procrastination (1984), Pintrich and Digroot self-regulated learning strategies (1990) and Hewitt and Flett multi-dimensional perfectionism (1991) questionnaires. In order to analyze data path analysis was used.
    Results
    Results indicated the fitness of model with data and existence of relationship between positive and negative effects and all kinds of perfectionism with academic procrastination. Standard correlation of the relation between positive affect and academic procrastination was equal to -0.361, the relation between negative affect and academic procrastination was equal to 0.440, the relation between self-oriented perfectionism and academic procrastination was equal to -0.31, the relation between other- oriented and academic procrastination was equal to 0.285; and all these correlations were significant (p<0.01). Furthermore standard coefficient related to the relation between society-oriented perfectionism and academic procrastination was equal to 0.114 which was not significant. Lack of significance of the obtained coefficient indicates that society oriented perfectionism may not predict academic procrastination.
    Conclusions
    Positive and negative effects and all kinds of perfectionism in the format of a model may predict academic procrastination of students.
    Keywords: Positive, negative effects, perfectionism, academic procrastination
  • Zahra Morsali*, Fereshteh Mootabi, Mansoureh Sadat Sadeghi Pages 683-694
    Background
    Infidelity is one of the major challenges faced by involved couples and couples therapists. Forgiveness is one of the strategies that help betrayed women to minimize infidelity`s destructive effects. However, forgiveness is a global concept but the factors that shape it are different from one culture to other cultures. So the current research explore these factors by reviewing the betrayed women`s lived experience of forgiveness.
    Aims
    understanding and explaining the experience of forgiveness in betrayed women.
    Method
    This study was a qualitative one with the approach of phenomenology. Depth semi-structured interviews conducted with 10 people that forgive their partner`s infidelity and obtain 266.5 score and higher than in Enright forgiveness inventory. After the interview with the tenth person, the data was saturated and the sampling process stopped.
    Results
    The seven steps Colizzi `s method was used to analyze data. The results of initial coding were associated with the formation of 82 semantic units, which, according to their commonality, were categorized into 14 subsample. Finally, these 14 subthemes were classified in three main themes as factors that focus on individual, factors that focus on spouse, factors that focus on marital relationship and external factors.
    Conclusions
    It seems that relatively new findings can be found in terms of cultural context
    Keywords: infidelity, forgiveness, phenomenology, couples, Iranian
  • Susan Rahimzadeh*, Ali Asgari, Maryam Bayat, Hamideh Haji Seyedrazi Pages 695-706
    Background
    Several studies indicate that the structure of scientific articles in Phycology, particularly in methodology, have not met the required scientific standards. To achieve standardization, it is required to analyze the structure and configuration of articles as well as the components such as research design, characteristics of sample groups, instruments, and statistical methods.
    Aims
    The present study aims to analyze scientific articles in different branches of psychology, in order to identify condition of the research papers based on: authors’ interest, diversity, gaps, inconsistencies, and deficiencies in methodology. One thousand one hundred twenty-six original articles from scientific research journals approved by Iranian Ministry of Science, Research, and Technology during the 2007 - 2010 period were reviewed. Nine postgraduate students extracted the data and the four authors re-examined them.
    Method
    This study has a descriptive design, and data is displayed in frequency tables.
    Results
    The results indicate that, the use of some research designs, sample groups, instruments, and statistical methods were very low or non-existent; and in contrast, some other research design, instruments, and methods were widely applied in the studies.
    Conclusions
    The findings were compared to the frame work suggested by known scientist associations, and suggestions for improving the structure and writing style of methodologies are put forth.
    Keywords: psychology articles, standards of methodology, evaluation, structure of article
  • Abbas Marzban, Parisa Nilforooshan, Mohammad Reza Abedi * Pages 707-714
    Background
    one of the main ways of improving academic performance is increasing self efficacy in children.
    Aims
    The present study was carried out in order to examine the effectiveness of social cognitive career counseling on academic Self-efficacy among students.
    Method
    The present quasi-experimental study was carried out using a pretest, posttest, follow-up design with two intervention groups and two control groups. The statistical population included all students attending Secondary high schools in Shahriar, Iran. The study sample consisted of 80 students (40 girls and 40 boys) who were randomly assigned to 4 groups (two groups of social cognitive intervention and two control groups). The study instrument was Academic Self-Efficacy Scale. The results of repeated ANOVA indicated that social cognitive career counseling had a significant effect on academic self-efficacy.
    Results
    Moreover, Scheffe’s paired-comparisons test in three phases of pretest, posttest, and follow-up showed that the means had an increase in the posttest (p<0.01) and remained the same until the follow-up phase. Social cognitive career counseling has a significant effect on academic self-efficacy.
    Conclusions
    By identifying individuals with low self-efficacy in career counseling method based on social cognitive theory meetings, it is possible to help improving the quality of education and achieve educational goals, and help them to make better use of their abilities and potential talents in order to get better performance.
    Keywords: academic self-efficacy, social cognitive theory, intervention
  • Fereidoon Yazdani* Pages 715-728
    Background
    specialists belives that the perfectionism can be related to much psychological traits of heman beings; such as self-esteem, academic achievement and academic motivation variables.
    Aim
    the main purpose of this research was to determine the relationships between perfectionism with self-esteem, academic achievement and academic motivation, among the elementary students of Famenin city, between the academic years of 2017-2018.
    Method
    the research method was descriptive, kind of correlational base. The statistical population of it include all sixth grade elementary students of Famenin city. The total number of this students were 245 people. So, in terms of one-phase cluster sampling method, 150 individual (including 95 female and 57 male) were selected based on the Krejcie & Morgan (1970) formula. The instruments were the valid and reliable scales (the Persian copy): the Scale of Hill’s Perfectionism, Harter’s Academic Motivation questionnaire, and also Coopersmith's Self-Esteem Inventory. Also for assessing the academic achievement of the students, the scours of their midterm were used.
    Results
    the results showed that there are significant and positive relationship between the students’ positive perfectionism with self-esteem and academic achievement and significant and negative relation between the negative perfectionism with self-esteem and academic achievement (P> 0/05). Also there are respectively a positive and negative significant relationships between the positive perfectionism with intrinsic and extrinsic academic motivation; and a negative and positive significant relationships between the negative perfectionism with intrinsic and extrinsic academic motivation (P> 0/05). 
    Conclusions
    inorder to increase the students’ self-esteem, academic achievement and academic motivation, we must learn them to concentrate upon the positive aspects of perfectionism.
    Keywords: perfectionism, self-esteem, academic achievement, academic motivation, elementary students
  • Nasrin Hosseinpour, Nader Monirpour, Majid Zarghami Hajebi, Hasan Mizahossein * Pages 729-734
    Background
     General anxiety disorder is one of the common psychiatric disorders that causes an individual's discomfort and abnormality in his behavioral and cognitive behavior. Predatory memories are a collection of memories that are inaccurate and associated with anxiety disorders.
    Aims
    The present study was aimed at exploring the impact of stimulating secure attachment in the subconscious level in reducing intrusive memories in students with generalized anxiety disorder (GAD).
    Method
    A pretest-posttest design with control group was used. The statistical population included undergraduate students with GAD in the school year 2017-2018 in Qom, Iran. A total of 40 students were selected using a random cluster sampling method, and randomly divided into experimental and control groups (each group comprised of 10 participants). The Revised Adult Attachment Scale (1990), the Impact of Event Scale - Revised (1997), and the Generalized Anxiety Disorder Scale (1996) were used to collect data. The data were analyzed using two-way analysis of variance (ANOVA), analysis of covariance (ANCOVA), and independent-samples t-test at 5% level.
    Results
    According to the study results, stimulation of secure attachment in the subconscious level significantly reduced intrusive memories in the students with GAD (f=32/283, p=≤0/001).
    Conclusions
    Based on this, it can be concluded that stimulation of safe attachment was effective on the reducing disturbing memories of students with general anxiety disorder.
    Keywords: Secure attachment, Intrusive memories, General anxiety disorder
  • Ehsan Rahmani, Hasan Amiri, Karim Afsharineya, Mokhtar Arefi * Pages 735-744
    Background
    Designing the educational package of sexual education based on Iranian culture is great importance. However, no research has ever been done on the impact of sexual education based on Iranian culture on social self-efficacy and sexual risk-taking of adolescent.
    Aims
    The purpose of this study was to investigate the effect of training of sexual education based on Iranian culture on social self-efficacy and sexual risk-taking of middle school girl students in Takestan.
    Method
    The research is quasi experimental design with a pre-test design- post-test with a control group and the experimental group. The statistical population of this study is female student's middle school in Takestan in the academic year of 2018-19. The study sample consisted of 50 students (each group of 25) who were selected multi-stage random cluster sampling and divided into two experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of 90 minutes of training sexual education and the control group did not receive any training during this training period. Data collection tools were Mauritius's children and adolescent self-efficacy questionnaire (2001) and Zadeh Mohammadi and Ahmad Abadi risk-taking questionnaire for Iranian adolescents (2008(. Data were analyzed using covariance analysis.
    Results
    The results showed that training of sexual education based on Iranian culture could be significantly effective in promoting social self-efficacy(p<0/01). also, sexual education training had a significant effect on sexual riskiness(p<0/01).
    Conclusions
    Based on the findings, can concluded that sexual education based on Iranian-Islamic culture can increase social self-efficacy and decrease sexual risk-taking in female students.
    Keywords: sexual education, social self-efficacy, sexual risk-taking
  • Naghme Fazel Hamedani, Reza Ghorban Jahromi* Pages 745-753
    Background
    Studies shows that diminished marital intimacy is one of the main reasons of the spouse's betrayal and emotional regulation plays a key role in the marital intimacy and coping with the consequences of revealing a marital betrayal. But problem is, whether Group Therapy using Transactional Analysis (TA can improve the Emotion Regulation and Marital Intimacy of betrayed women?
    Aims
    The purpose of the present study was to determine the efficacy of Group Therapy using Transactional Analysis (TA) on Cognitive Emotion Regulation and Marital Intimacy of women affected by marital betrayal.
    Method
    This study used semi-experimental method with pre-test, post-test and control group. To this end, 30 women injured by the exaggerated relations in 1397 were selected by random sampling method and assigned to two experimental and control groups. To collect the data, the Emotional Regulation Questionnaire (Gravovsky et al. , 2001) and Thompson and Walker's Marital Intimacy Questionnaire (1983) was used. The experimental group participated weekly in 10 sessions of 2 hours of group therapy. After ensuring the normal distribution of the data obtained from these questionnaires using Shapiro Wilk test, in order to analyze the research hypotheses, the covariance analysis test was used
    Results
    the results showed that the group therapy by means of interaction analysis Improve cognitive-emotional regulation and increase the marital intimacy of women injured by husband's betrayal (p <0/05).
    Conclusions
    In general, the findings of the research indicate that the treatment group by interaction analysis method can improve the cognitive management of the excitement of women in betrayal and affect their marital empathy.
    Keywords: Transactional Analysis (TA), cognitive emotion regulation, marital intimacy, Extra Marital Relationship